2011. február 19., szombat

Vissza az alapokhoz 2. Talajművelés

Talajművelés szelíden.

"Nincsenek megunt kérdések.
csak öreg kertészek.
Egy kezdő kertésznek
minden kérdés új"


Mindenki a tavaszt várja, hogy a kertben elkezdhesse a munkát. A kerti munkák a szabadban a talaj előkészítésével kezdődnek. Ősz végén már beszéltünk arról az örök kérdésről, hogy ássunk, vagy ne ássunk. Most vegyük át még egyszer ezt a kérdést.
ha a talajból egy marékkal a kezünkbe veszünk, és azt mikroszkóp alatt megvizsgálnánk, magunk is meglepődnénk, hogy a szabad szemmel is látható élőlényeken kívül mennyi élőlényt tartalmaz.
A termőföld felső rétegét használjuk termesztésre, noha sok növénynek a gyökere akár több méter mélyre is lehatol. Az élőlények is ebben a felső talajszintben élnek, itt végzik" munkájukat". A jó talaj felszíne morzsalékos, laza szerkezetű, tápanyagban gazdag, megfelelő nedvességet és levegőt tartalmaz. Nekünk ezt a réteget kell megőrizni növényeink számára.
Amikor a talaj felső részét különféle módon megmozgatjuk, ezt a felső, élettel teli réteget forgatjuk fel.
ásáskor, pedig egyenesen az alsó talajrétegbe forgatjuk le. Onnan pedig, egy új, kevésbé tartalmas talajréteg kerül a felszínre, ahol újra el kell kezdődni a talajélet kialakulásának. Nekünk a szelíd talajműveléssel az lenne a célunk, hogy a fölső, élettel teli, megfelelően tápanyaggal ellátott talajréteget a növényeink számára megőrizzük.
Ugyanakkor tudomásul kell venni kertünk adottságait is, mivel nem mindenhol egyforma a talaj szerkezete, összetétele, és minősége. Ezt a talajműveléskor figyelembe kell vennünk.
A levegőtlen, kötött talajokba levegőt kell juttatnunk lazítással, így a forgatást el tudjuk kerülni. Erre különböző szerszámok állnak rendelkezésre, amiket akár magunk is el tudunk készíteni.
Ásóvilla: Több egyenes fogból áll, ásásra, lazításra használható.

Kultivátorok: ugyanez a céljuk, csak több, hajlított foguk van.


 Agyarkapa: Egy megfelelően behajlított, éles vashorog, amivel több irányban áthúzgálva a talajt lazíthatjuk.(jobb oldalt látható)


Talajlazító és szellőztető: több egyenes fogból álló szerszám, mely mélyebben megy a talajba, és leszúrás után megdöntve lazítja a talajt.
Közben felmerült az a kérdés is, hogy nagyobb területet hogyan művelhetünk így, hiszen pár száz négyzetméter területet hobbiból senki sem piszkálgat szívesen ásóvillával. Erre is van megoldás.

Motoros kapálógépekhez lehet kapni talajlazító kapatagokat is, melyek lényege, hogy kevésbé ívesek, nem hajlítottak, mint a kapatagok, hanem egyeneshez közeliek. Ezek nem forgatják a talajt. Ha ez nem kapható és van  a géphez kerekünk, akkor lehet vontatható lazítót venni, vagy készíteni. A fentebb látható egyenes lazítókalapján lehet készíteni házilag is, csak nem nyéllel, hanem vontathatóan a gép után kapcsolva.Az jobb, ha a hegye a haladási irány felé meg van döntve. Kör keresztmetszet helyett jobb a lapos acél. élével a menetirány felé.
Gyakorlatilag ez a művelési mód a természeteshez áll közelebb. hiszen ezt a gyűjtögetésből a termelés felé tartó átmenet idején emberősünk is alkalmazta az ásóbotjával. Ezt fejlesztettük a mai viszonyoknak megfelelően.

Aztán a talaj felszínét gereblyével elsimítjuk, majd vagy takarjuk, vagy bevetjük zöldtrágya növénnyel.A lényeg, hogy fedetlenül, beültetés nélkül nem legyen talajfelszínünk főleg termesztési időszakban.
Kötött talajokon vékonyabb rétegű takarást, míg homoktalajokon vastagabb réteget alkalmazhatunk.

A talajművelésről, főleg különféle talajokon, bővebben innen, és innen pedig a környezetkímélő gazdálkodásról tölthetünk le kiváló anyagokat.
( A poszthoz csatolt képek a netről származnak, különböző webboltok kínálatából. Az ásóbot a Mek Néprajzi lexikonából)


A talaj fedéséről ígértem régebbi képeket. A sorok takarása paprikánál, és téli talajtakarás.



 


6 megjegyzés:

  1. Nos, akkor átköltözök ide.;-)

    Ez történt eddig:

    2011-02-19, 15:17
    Mithrillion: Üdv! A szelíd talajművelést céloztam meg, decemberben vásárolt kertem eddig hagyományos művelésű volt, ősszel sem ásás, sem szántás nem történt. A talajt középkötöttnek azonosítanám be.

    2011-02-19, 15:23
    Mithrillion: Hogyan kezdjek a talaj megmunkálásának? Hogyan alapozhatom meg/ tarthatom meg a termőrétegben kialakult életet? Elég lehet az ásóvilla bevetése?

    2011-02-19, 15:21
    Inlandir: üdv M! A középkötött talajt kitűnően lehet így művelni. Ha sok a helyed, termeszthetsz nagyobb felületen körömvirágot, pillangósokat, amik kitűnő talajtakarók levágva is.

    2011-02-19, 15:23
    Inlandir: Első két évben télen is érdemes télen is fedni a talajt. Ilyenkor lehet vastagabb rétegben is. Alatta elég jó morzsalékos réteg alakul ki. Ezt tavasszal le kell szedni, komposztra mehet.

    2011-02-19, 15:23
    Inlandir: A talajt lazítani és vetés, beültetés után fedni friss anyaggal a sorokat. Számolj be majd az eredményről.

    2011-02-19, 15:26
    Inlandir: Terület nagyságától függő, hogy bírod előkészíteni. Kisebb területen elég az ásó villa. Robi kapagép, ha kerekekkel megy, lehet utána talajlazító eszközt készíteni.4-6 függőleges éles laposacél 10cm-r

    2011-02-19, 15:25
    Mithrillion: Rengeteg helyem van :-) több, mint 400m2 veteményesnek :-), plusz 300m2 pihenőkertnek, szóval ideális egy kisgyerekes családnak. Köszönöm a gyors választ!

    2011-02-19, 15:28
    Inlandir: Az kb 20*20m Azt kényelmesen meg lehet dolgozni. Én régebben 1000 nm-t műveltem hasonlóan, egy kapagép segítségével. Csak sok szénát kell valahonnan gyüjteni:)

    2011-02-19, 15:32
    Mithrillion: A szénát , esetleg szalmát a veteményezés/kikelés után tegyem le, vagy ezt szántad téli takarásra?

    2011-02-19, 15:34
    Mithrillion: Remek komposztdarálót ígértek, így apró mulcsot elő tudok majd állítani és sok jó ötletet kaptam az élő növényes talajtakarásra is.

    2011-02-19, 15:56
    Inlandir: A vetés/ kelés után a sorok közére, télen pedig a teljes fedésre lehet használni. Télen jobb a szalma. A mulcs az a legjobb. Majd írd meg milyen a gép és hogyan használható.

    VálaszTörlés
  2. :)
    Majd keresek takarásos képeket régebbről.
    A takarás alatt általában porhanyós, nedves volt a talaj mindig.
    Egy dologra kell figyelni, hogy palántázáskor a tövek közvetlen környéke szabadon maradjon. Ekkor nem fülled be a tő.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm képeket, nagyon tanulságosak :-).

    Csak leírás alapján néha nagyon nehéz elképzelni, hogy is fest majd a folyamat végén a kert...bevallom, hiába szokom a szívemből választott vegyeskert és szelíd talajművelés gondolatát, gyerekkorom óta hagyományos művelésű kerteket láttam és így idegenkedek egy cseppet tőle. Persze a "rendezettség" igen relatív. Emlékszem nagyszüleim élesre cserepesedett kertjére és egyszer láttam már takart vegyeskertet is. Nos ez utóbbi puha és illatos volt, a szó szoros értelmében.

    Ilyenre vágyok!!!!! :-D

    Idegenkedek egy kicsit a mulcsnak vetett növényektől is: furcsa, hogy nem betakarításra, hanem talajtakarásra, javításra vetek valamit, tehát idő előtt elpusztítom.

    Mondhatjátok, hogy túl érzelgős vagyok, de találkoztam már hozzám hasonló fiatal amatőrrel, akivel egymás szavába vágva tártuk fel a fentihez hasonló "hatalmas" kérdéseket - örültünk, hogy más is "bénázik" ilyesmivel, tehát nem vagyunk egyedül és csak jó nyomon járunk...;-)

    VálaszTörlés
  4. Nem bénázás ez:) Ez a fajta kertezés állandó kísérletezést is jelent. Ami külön öröm. legalábbis számomra.
    Amikor hozzájutottam egy nagyobb kerthez jóval 10 évvel régebben, körülöttem idősebbek kertészkedtek, szigorúan konzervatív módszerekkel.
    kíváncsian nézték a náluk sokkal fiatalabb szokványostól eltérő módszereit.
    végül látva az eredményeket, hogy egy sok-sok évre elhanyagolt gaztengerből mit hoztam ki. Ugye az eredmények nem hazudnak. kíváncsian kérdezték, hogy mi az a sok sárga virág, és minek (körömvirág) van a paprika soraiban is. miért vetek mustárt, mézontófüvet, virágzó koriander bokrok, kukoricával kulisza szerűen körbevett uborka. Miért takarom a krumpli közét, miért nem kapálom. Aztán elfogadták. Sőt, náluk is jelentek meg itt-ott virágok.
    Amikor el kellett adnom, nagyon sajnálták, hogy már nem leszek ott.
    Tehát csak bátran belevágni.

    VálaszTörlés
  5. Szia
    Nem tudom, hogy jó helyre írok -e.
    Kérdezhetek?

    VálaszTörlés
  6. Sikerült bejelentkeznem...
    Akkor már kérdezek...
    Nemrég költöztünk családi házba. Kb. 1000 m3-en szeretnénk gazdálkodni. Ennek felén kukorica lesz, a többi konyhakert.
    Jelenleg derékig érő gaz van benne. Illetve nagy részét már lekaszáltam. A kérdésem az lenne, hogy:
    1.Mi legyen a lekaszált gazzal. Összeszedjem vagy hagyjam.
    2.Keressek egy traktorost és felszántassam? Esetleg felássam?
    3.Mindezt mikor?
    Tehát a lényeg, hogyan kezdjek neki...
    Előre is köszönöm a választ

    VálaszTörlés